O vejcích
Ve vaječném bílku nalezneme více jak 40 různých proteinů. Mezi nimi vaječný albumin, conalbumin, ovomukoidu, avidin, flavoprotein – apoprotein, ovomucin, globulin a mnoho dalších. Bílkovinná složka dohromady tvoří přibližně 11 až 12 procent z tekutého vaječného bílku, zatímco zbytek obsahu je voda, mizivé množství sacharidů, mizivé množství tuku a další látky.
Kalorie obsažené ve vaječném bílku pocházejí především z proteinu, což je důvod, proč má bílek svoji charakteristickou barvu, ale také důvod, proč se stal zejména v redukčních dietách tak populárním.
Vaječný žloutek obsahuje klíčové vitamíny, včetně biotinu, kyseliny listové, cholinu, riboflavinu a vitamíny B6 a B12. Stejně tak obsahuje nezastupitelné množství minerálů, jako je železo, fosfor a zinek. Většina energie z vaječného žloutku pochází z tuku.